Twee manieren om een simpel bloemstuk te creëren
Bloemen halen sfeer en gezelligheid in huis - en al helemaal een mooi bloemstuk doet wonderen! Bloemist Stefan laat zien hoe je dit zelf kan maken.
Een bloemstuk hoeft niet alleen uit bloemen te bestaan. Vandaag gaat Stefan ook aan de slag met mos en takken, om een uniek kunstwerk te creëren.
De basis van het eerste bloemstuk wordt een pot, omhuld met mos. Mos kun je kopen bij de bloemist of een tuincentrum. Hiervoor pakt Stefan een stuk ijzerdraad. Span een stuk draad ter grootte van ongeveer een meter en leg er stukken mos overheen in de lengte.
Naast het mos gebruikt Stefan ook een klein emmertje, maar een oud potje dat nog toevallig in de schuur staat kan ook! Je werkt het uiteindelijk toch helemaal weg met mos.
Tip:heb je geen ijzerdraad? Gebruik dan een gewoon stuk touw. Iets minder makkelijk, maar werkt ook heel goed!
Wikkelen maar
Leg de pot in het midden van het mos en rol het mos dan met het ijzerdraad om de pot heen. Draai de pot rond, zodat het ijzerdraad een paar keer goed rond kan gaan en de mos goed vast komt te zitten.
Verwijder gaatjes en uitstekende stukken mos door er nog mos overheen te doen of door de uitstekende stukken af te knippen.
Ben je helemaal rond, maak dan het ijzerdraad vast en knip het af met een ijzertang. Probeer dit niet te doen met een keukenschaar of snoeischaar, want dan komen er inkepinkjes in je knipblad en daardoor wordt je schaar bot!
Takken toevoegen
Heb je aan alle kanten het bakje weggewerkt met mos, dan kun je de takjes erbij pakken. Gebruik takjes die je buiten vindt, of haal ze bij de bloemist. Maak kleine bosjes van takjes en bind deze op de pot met behulp van ijzerdraad. Doe dit op dezelfde manier als je net bij het mos deed.
Je kunt allerlei verschillende soorten takjes gebruiken om een leuk effect te geven. Juist de diversiteit maakt het kunstwerkje wat spannender. Ook afgebroken takjes kun je prima gebruiken: zo hoef je niks weg te gooien!
Als je helemaal rond bent met de takjes, maak je het draad weer vast en knip je het af. Indien er onderaan de pot takjes uitsteken, knip deze dan af met een snoeischaar, om te voorkomen dat het potje anders niet goed kan staan.
Vullen met bloemen
Zet de pot overeind. De basis van je bloemstuk is nu klaar. Nu kun je je stukje verder afmaken met je favoriete bloemen. Snijd de bloemen schuin af en plaats ze in de pot tussen de takjes.
Snijd de ene bloem wat langer dan de ander en gebruik verschillende bloemen en verschillende kleuren om het kunstwerkje op te fleuren. Verwijder het groen van de bloemen zo veel mogelijk, zodat de kleuren van de bloemen zo goed mogelijk tot hun recht komen. Ook voorkom je op deze manier dat je bloemstuk te druk wordt.
Tip:voeg geen wit toe in je bloemstuk. "Dit mag natuurlijk wel, maar hierdoor zal je bloemstuk afvlakken. Het neemt de kracht van de kleuren weg en slaat je bloemstuk flets", aldus bloemist Stefan.
Tulpenvaas
Naast zo'n leuk bloemstukje in een pot, laat Stefan ook zien hoe je een tulpenvaas kunt gebruiken. "Deze maakt z'n comeback.
In de 17e eeuw waren tulpen erg duur en exclusief. Mensen hadden dan zo'n tulpenvaasje in huis, om te laten zien dat ze welvarend waren. De meest bekende is de Delfts blauwe tulpenvaas, maar tegenwoordig heb je ze in allerlei soorten en kleuren."
Stefan werkt vandaag met een gouden tulpenvaasje. Zo'n vaasje is volgens de bloemist ideaal voor geknakte bloemen, of als je nog een restje over hebt van een boeket dat al een tijdje staat. "Door verschillende bloemen in het vaasje te zetten, krijg je een speels effect."
Let op: dat je geen oude en nieuwe bloemen bij elkaar in hetzelfde water zet. De oude bloemen kunnen bacteriën overdragen op de nieuwe bloemen, waardoor de nieuwe bloemen minder lang kunnen staan.
Bloemschik ze!